close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • Hypnose
  • Hvordan virker hypnose

    Hvorfor virker hypnose, og hvordan virker det?

    Når man son jeg er hypnoseuddannet, og samtalen kommer ind på hvad man laver, skete det ofte dengang jeg tog klienter at jeg fik spørgsmål som, ”hvordan virker hypnose?”, eller ”hvorfor virker hypnose?

    Til en hyggelig middag er det de færreste der gider beskrive deres arbejde, og en af mine venner der er gynækolog fortalte mig engang en morsom historie om hvordan han havde afværget den sædvanlige situation som han ofte oplevede når hans borddame fik at vide at han var gynækolog.
    Hans borddamer havde næsten altid et eller andet problem dernede de ville have råd omkring, og en aften var der en dame der helt særligt irriterede ham, eller også var det bare blevet for meget for ham, så han rejste sig op, og sagde med høj stemmeføring ”OK, tag trusserne af og læg dig op på bordet med spredte ben, så kigger jeg på det med det samme” Der blev fuldkommen ro til selskabet, og kvinden blev ildrød i hovedet, og hvad der derefter skete kan jeg ikke lige huske men vi grinte tit ad det, og jeg hyggede mig meget over den historie. Nå, det var et sidespring, lad mig nu vende tilbage til spørgsmålet om hvorfor hypnose virker?

    Hvorfor og hvordan virker hypnose?

    Vores hjerne, eller mere præcist vores sind, er sådan skruet sammen at uanset hvad du forestiller dig i livlige billeder og lyd, vil dit sind opfatte som en virkelig hændelse. Når du lukker dine øjne og fantaserer om et eller andet vil din krop til en vis grænse reagere på det, det hele handler om at forestille sig det, og ønske det, og tro på det, så vil det ske.
    Det kræver nok lidt uddybning, så lad mig forklare om trance der er en essentiel del af velfungerende hypnoterapi. Trance er en tilstand vi kommer i når hjernens svingninger kommer ned under et vist niveau, og for hypnosens vedkommende kommer de gode resultater ved det der hedder somnambulistisk tilstand. Somnambulisme er det samme niveau som en søvngænger befinder sig i, og tæt på samme niveau som når drømmer, forskellen er bare at ved somnambulisme, kan vi godt tænke enkelte tanker og have meninger og holdninger, vi har bare ikke den indbyggede kritiske holdning som kendetegner en fuldt vågen dagsbevidst tilstand.

    Når vi drømmer eller er i hypnotisk tilstand er der den lighed at vi ikke dømmer hvad vi forestiller os, det er grunden til at man i drømme kan gøre mange forskellige ting, som man ikke ville kunne gøre i virkelighedens verden. Bare tænk over alle dine drømme, og jeg er sikker på at du finder skægge og pudsige hændelser imellem. På samme måde er det med hypnose, vi kan forestille os at vi går tilbage i tiden, og det er så virkeligt som var vi der lige nu og her, præcist som det ville være i en drøm, hvor du ville slå omkring dig hvis du drømte at du var i et slagsmål.

    I dagsbevidst tilstand kan du godt tænke på et slagsmål uden at sparke og slå ud i luften, men i en drøm gør du det uvilkårligt, for du tager ikke stilling til om det er virkelighed eller ej. Det man altså kan sige at der sker når du er i hypnose er at du sammen med hypnotisøren aftaler hvad der skal ske, og din opgave er bare at lade det ske, uden at tænke for meget over det, jo mere du kan lade dig rive med og ikke dømme det der sker, desto mere effektiv en hynosebehandling.

    Den metode (induktion) de fleste hypnotisører benytter til at frembringe en trancetilstand kaldes progressiv afslapning, og netop den metode udnytter ovennævnte teknik, det er nemlig sådan at hypnotisøren beder dig forestille dig at dine øjne bliver tunge, tungere og tungere, og til sidst sker det fordi du forestiller dig, ønsker det, og forventer det. På samme måde henleder hypnotisøren din opmærksomhed på visse følelser i kroppen som vi ved forekommer undervejs, og derved bekræfter vi for dig at du er ved at komme i trance, og sammen med den bekræftelse bliver du også bedt om at uddybe din følelse af afslapning.

    Når du er i den somnambulistiske trance er du ikke prisgivet hypnotisørens luner, men du er fuldkommen i stand til at bemærke at han/hun rører dig, medmindre i har aftalt noget andet, og du vil til enhver tid kunne bryde ud af trancen og rejse dig og gå, hvis dine grænser for god optræden bliver overskredet. Det er det rigtigt gode ved hypnose, for det gør også at alle de historier om folk der er blevet hypnotiseret til at gøre ting imod deres vilje pludselig står i et helt andet lys. Jeg vil garantere dig at historierne om hvad folk har gjort kan sagtens være sande, men det har ikke været imod deres vilje, for det er ikke muligt.

    Det er bevist at hypnose virker

    Mythbusters som du måske kender fra discovery tv kanalen, har oven i købet afprøvet den påstand, og de måtte konstatere at de kom frem til det samme resultat. Du skal ikke frygte hypnose, du skal elske de muligheder det giver dig for at få styr på en masse følelser og uvaner.

    Det er faktisk min erfaring at langt de fleste af de rygestop klienter jeg har haft, er lykkedes med at stoppe med at ryge, jeg har kun hørt om en, måske to der ikke følte at det virkede for dem. De har i min verden enten ikke været rigtigt motiverede for at stoppede, eller også har de faket (sendt de rette fysiske signaler, som hypnotisøren kigger efter under induktionen)hypnosen, hvilket nogle mennesker gør fordi de gerne vil ”please” hypnotisøren, eller dem selv. Der er ikke noget forkert ved det, det er bare synd for dem selv, men de gange hvor jeg følte mig sikker på at folk var i dyb trance, virkede det stort set altid, simpelthen fordi de forestillede sig selv som ikke rygere, ønskede det, og lod det ske inde i hovedet.

    Efter behandlingen ved man godt at man er ryger, men undlader man at teste det med en smøg, glemmer man ofte at ryge, simpelthen fordi sindet oplever sig selv som ikke ryger.

    Tillad dig selv at gå i trance, eller lad være med at spilde din tid og dine penge hos en hypnotisør.


    Emner: Hypnose | No Comments »

    Kommentarer