close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • Personlig Udvikling
  • Perfektionisme – Når det ikke kan blive godt nok

    Perfektionisme Er Ikke Svaret

    Denne artikel er en del af en serie af artikler om prokrastination, overspringshandlinger, perfektionisme, effektivitet og timeboxing

    Endnu en fejlagtig måde mange tænker om ting, som udelukkende øger sandsynligheden for at du prokrastinerer er at det du laver skal være perfekt.

    Den overbevisning at det skal være en perfekt løst opgave, og helst med det samme, er præcist den overbevisning der fremmer overspringshandlinger. Når man tror at man skal gøre ting perfekt med det samme, sætter man sig selv under unødigt pres fra starten af, og heraf følger stress i større eller mindre grad. Denne stress og det pres man skaber vil man ubevidst associere med omtalte opgave, og på den måde konditionere sit ubevidste til at sabotere en selv i forsøget på at undgå en nærmest uundgåelig fiasko.

    Det ender som regel med at man skubber opgaverne foran sig, og udsætter dem til sidste øjeblik, hvorefter man ikke længere har tiden til at gøre det perfekt, og derfor kan overbevise sig selv at man så kan tillade sig at gøre det bedst muligt. Det kan være en metode der trods alt fører til at man får ting lavet, dog ikke i det tempo man kunne ønske sig. Men – Hvad med de opgaver der ikke er tidsbestemt? Du vil helt sikkert ende med at skubbe dem foran dig i årevis hvis du mener at de fra starten skal løses til perfektion. Så hvad mener du nu? Holder din tendens til perfektion dig tilbage i livet?

    For mig at se er perfektionisme ikke at foragte, men man skal lære at tackle det så det ikke ender med at gennemsyre alle sider af ens liv, for som oftest ender det med at holde en tilbage i stedet for at skabe grobund for udvikling.

    Løsningen er at tillade dig selv at være menneskelig. Det er tilladt at fejle. Og husk lige at en færdiggjort opgave med fejl, vil til hver en tid kunne slå den perfekte opgave der ikke er påbegyndt. Og der findes ikke det firma med nogle år på bagen, der har kørt nøjagtigt ens gennem alle årene, det handler netop om at få tingene søsat, og er du så ikke helt tilfreds, kan du justere hen ad vejen.

    At tænke perfektionistisk, er også en anden måde at sige at man tænker i helheder. Hvis man skal forestille sig en perfekt udført opgave, er man nødt til at tænke over hele opgaven på en gang, hvorimod dem der virkeligt er produktive, tænker mere i retning af at de ved nogenlunde hvor de vil hen, og de begynder langsomt men sikkert at implementere de forskellige enheder der samlet skal udgøre det færdige resultat.

    Og undervejs til det næsten perfekte resultat skaber de fremgang og en følelse af succes efterhånden som de får færdiggjort dele af opgaven. Perfeksionisten derimod ser hele opgaven foran sig, og magter som oftest ikke at gå i gang med den grundet dens uoverskuelighed. F.eks. hvis jeg skulle lave hele denne webside færdig præcist som jeg ville have den, var den sikkert aldrig kommet på nettet. Jeg begyndte med at lave en side, undersøgte mere om emnet, og gennem tiden har den haft mange forskellige designs, og indholdet er blevet udskiftet og rettet i en uendelighed. Men den er der, og nu arbejder jeg ikke så meget med siden, som med indholdet på siden. Og eftersom jeg næsten dagligt udvider mine hjemmesider, kommer jeg længere og længere med opgaven som tiden går – Herligt!

    Modarbejder du dig selv? Eller sørger du for at nyde processen det er at udføre den opgave du har foran dig?
    Læs videre her om gevinsten ved at begrænse din arbejdstid


    Emner: SelvUdvikling | 2 Comments »

    Kommentarer

    2 kommentarer til “Perfektionisme – Når det ikke kan blive godt nok”

    1. Susanne Lautrop Says:
      30/09/2010

      Jeg er rigtig glad for dine artikler. I går sad jeg midt i en skriveproces med en artikel der skulle være færdig til deadline, og jeg var lige ved at gå i stykker på den, som jeg har gjort i rigtig mange skrive processer før den. Desperat af vrede og selvhad, begyndte jeg at lede på nettet omkring skriveblokering, blev ledt over i perfektionisme, og så fandt jeg dine artikler desangående. Og de hjalp!!! Nu er artiklen færdig, og jeg er lykkelig. For det er første tilfredstillende afsluttede artikel fra min hånd i rigtig mange år, trods uddannelse som journalist, viden, erfaring omkring skriveteknik, prioritering, m.m.m. Men når det er sindet der blokerer, så hjælper de tekniske råd jo ikke.
      Så tak Janno, for rigtig god, seriøs og effektiv rådgivning.
      Kærlig hilsen
      Susanne Lautrop
      ps. Den med timeboxing er også rigtig god, den vil jeg til at øve mig på. Med indbyggede belønninger. Jeg glæder mig helt, og så begynder det jo at blive sjovt.
      Tak for hjælpen.

    2. Janno Says:
      12/10/2010

      Hej Susanne
      Tak for rosen, det er jeg enormt glad for. Mest glad er jeg for at du kunne bruge mine råd. Det her gør det hele værd, så du har lige reddet min måned… Nej, mit år… Hehe.
      Held og lykke med timeboxingen, det er en skæg disciplin der driver en fremad.
      Janno