Selvdisciplin er noget man vælger
Skal du have succes med dine mål er det et must at du lægger en plan for hvordan du vil opnå den succes. Sådan en plan er personlig, og individuelt formet efter dine mål, og jo mere du arbejder ud fra en plan, jo lettere er det, for næste skridt er allerede beskrevet, og så er det bare at udføre det.
Hvis vi nu tager et eksempel fra sportens verden, så kunne det være at du ønskede at blive bedre til stangspring. I det tilfælde er jeg bestemt ikke nogen ekspert, men jeg ved nok om kroppen og vores fysik til at kunne lave et eksempel til dig, bare bær over med at jeg sikkert siger ting der ikke passer helt, men pointen er den du skal fange, så lad være med at lade dig fordybe og forvirre af detaljerne.
I dette tilfælde handler det om regelmæssig træning, både af din fysik, og af dine evner som springer. Der vil være træning hvor du forfiner din teknik, der er træning med visualisering, hvor du ser dig selv udføre det perfekte spring. Så er der den egentlige stang træning, hvor du hopper og prøver at gennemføre det du øvede i visualiseringerne. Der er også en del teori du er nødt til at sætte dig ind i for at du kan blive god til det, og til det meste andet i øvrigt.
Mange mennesker vil miste pusten inden de overhovedet kommer i gang med alle de ting der skal til for at blive rigtigt god til noget, men det handler oftest bare om god selvdisciplin, og at holde øjet på målet med det du foretager dig, så går nutiden som regel lidt nemmere.
Og efter den lange indledning kommer vi til det jeg egentlig vil tale om, nemlig selvdisciplin. Selvdisciplin er et valg som jeg skriver i overskriften, og selvom mange nok vil stille sig uenige med mig her, så prøv at læse færdig før du hidser dig op.
Selvdisciplin kan også bringe dig utroligt langt i dit liv, for mestrer du selvdisciplin, kan du komme til at mestre stort set alt hvad du sætter dig for at komme til at mestre. Jeg ved godt at det at blive en ekspert på et område, er en stor opgave, men lægger du en plan, og følger du den slavisk og selvdisciplineret, er du stort set garanteret succes.
Jeg ved at hvis du dedikerer 5 år af dit liv, til et bestemt emne, og læser alt hvad du kan finde om emnet, vil du være en førende ekspert på området. Hvis du læser en bog om emnet igennem hver uge, så vil du efter 5 år, have læst omkring 250 bøger indenfor et emne, du vil vide hvem der ved mest om emnet, og have tilegnet dig store dele af den samlede viden på området. Du vil faktisk kunne svare kvalificeret på de fleste spørgsmål indenfor emnet, og det er vel netop det en ekspert kan?
Nu ser du forhåbentlig at med selvdisciplin kan du komme rigtigt langt, og derfor vil jeg prøve at lære dig lidt mere om selvdisciplin herunder.
Bemærk iøvrigt at de fleste mennesker overvurderer hvor meget de kan nå på en uge, en måned, ja sågar på et år, men undervurderer hvor meget de kan nå på 5 år. For mig er det yderst tankevækkende, og jeg synes at du skal overveje hvad det kan betyde for dit liv hvis du sætter alt på et bræt i de næste 5 år.
I det følgende vil jeg efter bedste evne prøve at gennemgå hele fasen, der med selvdisciplin vil kunne føre dig til dit mål, og som en udløber af at du arbejder med din selvdisciplin, skal du vide at det også helt af sig selv vil øge din selvtillid og forbedre dit selvværd i processen efterhånden som du får bedre resultater.
Indledende øvelser i selvdisciplin
Det handler om konkrete mål, altså at beslutte dig for hvad du vil opnå. Jo tydeligere du kan definere dit mål, des bedre. Du skal også sikre dig at dit mål er i overensstemmelse med dine overbevisninger og dine værdier, for ellers vil du ende med at modarbejde dig selv.
Gennemgå realistisk hvilke afsavn du vil blive nødt til at lide, og gør op med dig selv om det er noget du kan leve med. Det at du gennemgår de ting du må give afkald på for at nå dine mål, gør det lettere da du allerede mentalt har indstillet dig på at det bare er sådan. Hvis du altså er indstillet på at de ting du giver afkald på kan du godt leve uden.
Gennemgå alle områder af dit liv som det kunne få indflydelse på, det være sig økonomi, familielivet, jobbet eller fritiden. Først når du er sikker på at du kan leve med de konsekvenser det at gå efter dit mål vil få, vil du være mentalt fri til gå efter det.
Sæt en dato på dit mål
Det at du fastsætter en dag hvor dit mål skal være nået, gør tingene ret meget mere håndgribelige. Efter at du har sat din dato, skal du så godt som muligt beskrive overfor dig selv hvordan følelsen i din krop vil være når du har nået målet. Hvordan vil det være at stå der på den valgte dato, og vide at det er lykkedes for dig?
Sidst men ikke mindst bør du lave en liste over de gode ting der kommer ud af at nå dit mål. Alt hvad der er attraktivt skal stå på den liste, og du skal gennemgå den med dig selv hver dag, for at motivere dig selv.
Du skal lave endnu en liste, som du skal opbevare sammen med den anden, og ligesom med den første skal du gennemgå denne liste hver dag. Denne anden liste skal gennemgå alle de negativt ladede ting du kan forudse hvis du fortsætter som hidtil, og ikke går efter dit mål. Disse to lister vil når du gennemgår dem dagligt i minimum de første 30 dage hjælpe dig til at være supermotiveret.
De sidste forberedelser:
Det er vigtigt af hensyn til at forbedre dine chancer for succes at du lægger en så detaljeret plan som muligt, og forbereder dig så du skal tænke og overveje mindst muligt omkring processen med at nå målet, og i stedet kan fordybe dig i det der bringer dig til målet.
Flere af de ”ritualer” du skal udføre for at motivere dig selv, skal ske dagligt, og en rigtigt god ting er at du kan benytte en kalender til at minde dig om at få det gjort så du kan fastholde dig selv som supermotiveret.
Så gennemgå de daglige rutiner, og noter dem i kalenderen så du kan holde dig selv ansvarlig for at det bliver gjort. Du kan evt. afkrydse de enkelte dele så du over tid får en fyldt kalender. Husk at de ting du skriver i kalenderen, ikke er ting du måske skal lave, de ting skal bare laves, og der er ingen vej udenom, for ellers stod de ikke i kalenderen.
Det at du efter nogen tid kan kigge tilbage i kalenderen, og se hvor meget du rent faktisk får gjort, kan også virke motiverende når tingene føles lidt svære.
Arbejd med din indre dialog
Vi har alle sammen en indre dialog, og den dialog er det ekstremt vigtigt at du er opmærksom på. Det er vigtigt fordi det du tænker (din indre dialog)om dig selv og det du gør, er ekstremt vigtigt for både motivation og resultat.
Du bør derfor identificere de steder hvor du tænker negativt omkring din opgave, situation eller dig selv, (det er også det man kalder negative overbevisninger) for de ting du jævnligt tænker om dig selv, kommer du uafladeligt til at tro på, og dermed begynder du ubevidst at leve efter dem, og det vil i den sidste ende skabe de resultater du forventede. Så identificer de steder hvor du siger til dig selv ”det kan jeg ikke klare” ”det er jeg ikke god nok til” ”jeg glemmer altid at gøre det jeg har sat mig for” ”jeg er en fiasko”.
Alle disse tanker er dine negative overbevisninger, og din underbevidsthed vil arbejde ihærdigt på at gøre dem til virkelighed, hvad enten du vil det eller ej.
Du skal derfor sørge for at blive bevidst om dem, og hver gang du oplever en negativ tanke, så skal du vende den til dens positive modsætning, og forholde dig et kort øjeblik til hvor dejligt det er at du er så god til dette eller hint. Med tiden vil dine nye positive overbevisninger begynde at dukke op af sig selv, og de gamle vil også blive sjældnere gæster som tiden går.
For lige at være sikker på at du forstår pointen, så vil den positive side af de eksempler jeg kommer med være sådan her:
”Det kan jeg ikke klare” bliver til ”Det klarer jeg nemt”
”Det er jeg ikke god nok til” bliver til ”Jeg er god nok til alt det jeg sætter mig for”
”Jeg glemmer altid at gøre det jeg har sat mig for” bliver til ”Jeg husker og overholder altid mine aftaler med mig selv”
”Jeg er en fiasko” bliver til ”Jeg er succesfuld i alt hvad jeg beskæftiger mig med”
Du kan sikkert se stilen nu, og det vigtige er at du selv om det føles forkert, holder fast i at rette dig selv, og bekræfte dine nye overbevisninger efter devisen ”Fake it till you make it”.
Hvis du holder fast i at rette dine negative tanker, så vil det også skabe positive forandringer for dig.
Den næste fase springer mange over eller sjusker med af bar iver efter at komme i gang. Hvad har du brug for? Er der noget, du skal købe, før du kan gå i gang – eller nogen, du skal have råd eller hjælp fra? Er der noget, du skal gøre fast hver dag eller hver uge – så skriv det i kalenderen og overhold aftalen med dig selv!
Hvem kan støtte dig i at nå dine mål – og hvem vil – bevidst eller ubevidst – sabotere det? For eksempel ved at fortælle dig, at det er for hårdt, for svært, eller at du hellere må slappe af. Spot dine hæmmende overbevisninger.
Lav en liste over alle de negative ting, som du fortæller dig selv i forbindelse med at nå dit mål – ”Jeg overholder aldrig aftaler med mig selv.” Find så dine støttende overbevisninger. Skriv alt det modsatte af det, som du normalt siger til dig selv – ”Jeg overholder altid aftaler med mig selv.” Find mindst én støttende overbevisning til hver af dine hæmmende overbevisninger. Hvis du tager dig selv i at tænke én af dine gamle og hæmmende overbevisninger, så erstat den med den nye og positive version.
Til sidst kommer vi til den spændende del af det at udvikle selvdisciplin.
Nu handler det om at du skal gennemføre din plan, og det handler om at handle. Det forekommer nogen mennesker helt naturligt, men for ret mange er det her de falder i, og det er forståeligt, for det kræver ”sin mand” at holde fast i sin plan, og så bare udføre den. Men det er netop pointen i denne del, nemlig at nu skal du bare bringe din plan til udførelse.
Her er det vigtigt at du tænker så lidt som muligt over alt det du skal nå, og i stedet bare arbejder som en Nike mand ville have gjort, nemlig ”Just Do It”. Det handler nu om at du dag efter dag arbejder ud fra din plan, og ikke andet indtil du har gjort det du har sat dig for.
Når du har gennemført og holdt dine aftaler med dig selv i en dag, er det en rigtigt god ide at du belønner dig selv med noget rigtigt godt. Det vigtige er at den belønning du får, ikke er ødelæggende for det arbejde du har lavet, eller i modstrid med dit endgoal.
Så find en måde at belønne dig selv for godt udført arbejde den dag, og benyt den belønning som en motivator som holder dig fast i dit arbejde med at udvikle selvdisciplin og nå det mål du har sat dig.
Om aftenen når du har været igennem dagens opgaver og fået din belønning, er det et rigtigt godt tidspunkt at gennemgå mentalt i hovedet hvad det er for et mål du har foran dig. Se det for dig, føl det, fornem det, ja gør stort set alt for at føle at det allerede er lykkedes, det er selvmotiverende.
Nu ved du hvad der kræves af dig hvis du vil udvikle selvdisciplin og blive bedre til at nå de mål du sætter dig for.
Nu er det blevet tid til et par gode råd, og en lille advarsel.
De fleste af os har en tendens til når vi kan se at vi når målet, at begynde at slække lidt på selvdisciplinen. Det bør du være opmærksom på, for er dit mål at holde op med at ryge, og komme i bedre form, for nu at tage et eksempel der er lidt i min boldgade, så er det ikke smart at du efter 3 mdr’s hårdt arbejde med dig selv begynder at få den ide at du fortjener en enkelt smøg som belønning for dine anstrengelser. Eller arbejder du med slankekur… så er overspisning eller sukker ikke belønningen, eller hvis dit mål er… du fanger nok pointen…
Som afrunding vil jeg sige at det er vigtigt at du forstår at du kan hele tiden blive bedre til stort set alt, og uanset at du har nået et mål, så er der masser af andre mål du kan gå efter.
Emner: SelvUdvikling | No Comments »