close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • Kender Du Forskellen På Selvværd Og Selvtillid?

    Hvis der er et sted i ”det mentale følelsesunivers” hvor folk generelt blander ting sammen er det med ordene selvtillid og selvværd. De fleste tror et eller andet i retning af at de er næsten det samme, eller at de er forbundne og hvis man har det ene, har man også det andet.
    Og det kunne ikke være meget mere forkert.

    En tredje ting der oftest blandes sammen med de 2 er selvdisciplin.
    Det at have en god selvdisciplin er en helt igennem anderledes øvelse der handler om at vælge at afstå fra øjeblikkelig belønning, til fordel for en langt større og mere attraktiv belønning man får efter en succesfuldt gennemført opgave. Men det emne er behandlet andetsteds herinde.

    Hvis du skal arbejde med en af dem, må det så absolut være dit selvværd, da det at have selvværd automatisk medfører en god portion selvtillid.

    Hvad er selvværd?

    Dit selvværd er… ja, det siger jo næsten sig selv, for det handler om den værdi du sætter på dig selv indeni.
    Eller sagt lidt mere nede på jorden, så er selvværd summen af de følelser og tanker du har om dig selv som menneske.

    Hvis man har et godt selvværd, så hviler man i den man er, eller rettere i den man oplever at man er. Det handler også om hvordan du lader andre mennesker behandle dig, for som en vis dr. Phil ynder at sige, så er det os der opdrager vores omgivelser til hvordan de skal behandle os.
    Hvis du har et lavt selvværd, og ikke rigtigt føler at du er noget særligt, så vil du også have en tendens til at lade andre træde på dig, og du ender tit med at indtage en offerrolle i done forhold til andre mennesker.

    Hvad er Selvtillid?

    Når man taler selvtillid, så handler det tit om tro på egne evner, og fokus på noget vi mener at vi er gode til.
    Selvtillid handler om præstationer, udseende eller lignende ydre faktorer.
    Ydre er ikke lig med overfladisk eller det der bare ligner, du må bestemt ikke misforstå det der hen ad, da selvtillid jo handler om en indre følelse stadigvæk er det bestemt ikke overfladisk. Det jeg prøver at forklare er at selvtilliden selvom den kommer indefra er forbundet med de ydre ting som det er at være god til noget.

    Man kan med et gran salt sige at selvværd er indre og selvtillid er ydre, men det er den meget grove forklaring på det ovennævnte.

    For nu at tage et eksempel de fleste kan nikke genkendende til, så tillad mig at benytte en sportspige som eksempel. Vores egen Caroline Wozniacki spiller tennis på et højt plan, og går ind til enhver tenniskamp med den overbevisning at hun har evnerne til at vinde den, og det er selvtillid, eller tillid til egne evner. Den tillid til egne evner er opbygget igennem mange års træning, og mange fejltagelser undervejs.
    Men som tiden er gået og Caro er blevet dygtigere og hendes selvtillid vokset, og derfor går hun stort set altid på banen med troen på sig selv, og stor selvtillid.

    Hvori består forskellen

    De fleste mennesker forbinder selvværd og selvtillid med hinanden, og selvom de er forbundne er det vigtigt at forstå forskellen på dem hvis det er noget du arbejder med ved dig selv.

    Som du nok kan læse er selvværd og selvtillid to helt forskellige størrelser, og selvom de fleste mennesker bruger dem i samme kontekst er de faktisk ret forskellige. Og du har brug for at kende begge hvis du vil have noget nær det optimale ud af dit liv.

    Selvtillid er der hvor du henter modet til at holde en tale for flere hundrede mennesker, mens selvværd handler om hvad du grundlæggende synes om dig selv dybt inde. Man siger at selvtillid hænger sammen med at præstere, og den følelse at man godt kan ting, også ting man eventuelt ikke har prøvet før.
    Som du sikkert godt kan se når det bliver forklaret giver et højt selvværd, en god følelse af hvem du er, og dermed er det ikke så farligt at holde den omtalte tale.

    Når vi derimod taler om selvværd, handler det mere om at du føler at du er værdifuld i større eller mindre grad. At du føler dig som et godt menneske. Inden for terapi taler man ofte om ikke at føle sig god nok, og det er netop selvværdet man arbejder med her.
    Rigtigt mange mennesker roder rundt i de to begreber, og hvis man har et fornuftigt selvværd og er godt tilfreds med sin plads i livet, er det ikke et problem.
    Men er du utilfreds med hvad du kan præstere og hvordan du føler omkring dig selv, så har du behov for at få kigget dit selvværd efter i sømmene.

    Du kan kompensere for dit manglende selvværd med stor selvtillid, og derved efter at have præsteret noget godt bilde dig selv ind (for en periode) at du føler at du er noget værd. Men har du ikke det selvværd der skal til for at underbygge den følelse vil den forsvinde igen ret hurtigt.

    At have selvværd handler om at elske sig selv, præcis som man er. Det behøver ikke nødvendigvis at handle om at have flotte besiddelser og mange penge. Selv folk med store formuer kan have manglende selvværd.
    Uanset dine livsomstændigheder, handler selvværd om at DU FØLER DIG GOD NOK.

    Ofte nok til at virke påfaldende vil mange rige mennesker netop have opbygget den rigdom fordi de har jagtet deres selvværd, og kompenseret med hele tiden at præstere bedre for at kunne sige til sig selv at de er gode nok. Det kan gøre underværker for selvtilliden.
    Problemet med det er bare, at når de ikke præsterer, når de hviler og er alene, så mangler selvværdet stadigvæk, uanset mængden af penge eller selvtillid.

    Det er en effektiv fremgangsmåde hvis man vil skabe en formue, eller hvad man nu gør for at erstatte selvværdet, men det skaber et andet problem, nemlig at man nærmest bliver afhængig af at skulle præstere for at få den gode følelse man ønsker.

    Hvis du virkelig ønsker at have det godt med hvem du er, behøver du altså at arbejde med dit selvværd, da du hvis du har selvværd automatisk får en fornuftig selvtillid. Du vil simpelthen føle dig god nok, uden at skulle kompensere, eller være afhængig af andres beundring.

    Både hvad angår selvværd og selvtillid, så er de mængder du har af enten den ene eller den anden resultatet af det liv du har levet indtil nu. Hvis du igennem dit liv har oplevet at du er dygtig til at lære nye ting, har du højest sandsynligt udviklet en sund selvtillid. Og er du vokset op i en tryg hverdag, hvor du er blevet værdsat og elsket for den du er, samt har fået positive tilkendegivelser på en daglig basis vil du ligeledes højest sandsynligt have udviklet et sundt selvværd.

    I eksemplet med caroline foroven, burde det være klart at selvtillid udvikler du ved at være god til noget, det kan være hvad som helst, det der er vigtigt er at det gør dig glad og stolt at være god til det.

    Begynder du at kunne se og fornemme forskellen på selvværd og selvtillid?

    Men hvad så med dit selvværd?

    Hvordan udvikle Selvværd

    Manglende eller lavt selvværd kan virkelig være et problem man er nødt til at kigge seriøst på,og derfor er her lidt hjælp til at udvikle dit selvværd til det bedre.
    Et sundt selvværd vil automatisk underbygge en god portion selvtillid, da du ser dig selv som værdig, så vil du også opleve at kunne håndtere at lære noget og blive god til det. Det sker nærmest per automatik at din selvtillid bare fungerer når du har selvværdet på plads.
    Det er bare ikke sådan at en sund protin selvtillid er lig med et sundt selvværd, og derfor er de oplevelser af selv som vi giver vores børn af ekstrem stor betydning for kvaliteten af deres liv.

    Hvis du ikke har haft den type opvækst hvor du er blevet værdsat af dine forældre, så har du højest sandsynligt brug for at styrke dit selvværd, og det kan man gøre på flere måder.

    Det at lære dig selv bedre at kende, og værdsætte dig selv er en udvikling du kan vælge. Følelsen af at have en værdi er individuel, og kan udvikles ved at kende sig selv bedre, og oprigtigt at sætte pris/værd på sig selv.

    Det efterfølgende vil kunne hjælpe dig til at øge dit selvværd:

    Lav en liste over de positive sider ved at være dig, lav den gerne over flere aftener, for jo mere du søger efter positive sider af dig selv, jo mere vil dit indre anerkende at der er noget positivt ved dig, og det vil være med til at øge dit selvværd.

    Lav endnu en liste over de positive sider andre oplever ved dig. Hvis du har en partner, så få den person til at hjælpe dig ved at bede dem fremkomme med de positive sider han/hun ser ved dig.
    Husk at tage de positive sider der fremkommer her og som du er enige i på den første liste.

    Studer de lister ofte og søg hele tiden efter mere at putte på, alene det at du med tiden ser en liste over gode egenskaber ved dig selv vokse og blive ret stor, gør at dit indre er nødt til at forholde sig til det.
    En ting der er rigtigt god ved den fremgangsmåde er at du ved at fokusere på de steder hvor du er værdifuld, bruger mere og mere af din tid på at værdsætte dit selv, og derved styrker du dit selvværd.


  • Emner: Selvværd / Selvtillid | No Comments »

    Kommentarer