close
facebook like buttonTwitter Icontwitter follow button
  • Sundhed og Helse
  • Bulimi – Fakta, tips og behandling

    Bulimi er en af de 3 anerkendte former for spiseforstyrrelser, såsom anoreksi og overspisning.
    Bulimi har man når man nærmest regelmæssigt her en uimodståelig trang til at spise overdrevent store mængder mad. Det er ikke som mange tror en betingelse for at man har bulimi, at man bagefter kaster op igen, det er der dog en hel del der gør.

    En bulimiker spiser som beskrevet store mængder mad, og forsøger derefter at fjerne den vægt man frygter at have taget på ved for eksempel at stikke en finger i halsen og kaste op, at motionere overdrevet, at spise diverse slankepiller, piller der roder ved menneskets kemiske balance såsom afføringspiller, vanddrivende midler, stofskiftemedicin og andre medikamenter i den retning.

    Hvordan får man bulimi

    At blive bulimiker er ofte en videreudvikling af en tidligere spiseforstyrrelse, der let kunne have været anoreksi selvom anoreksi som bekendt stort set har det modsatte mønster, nemlig at man ikke spiser.
    Ligesom med de andre spiseforstyrrelser er der flest unge kvinder og piger der lider af bulimi, og selvom man ved at de fleste med sygdommen ikke går til lægen skønnes det at 2-3% af alle unge kvinder har eller får bulimi på et eller andet tidspunkt i deres unge år.

    Det opstår som regel som følge af bodyfiksering ovenpå eksempelvis mobning overvægten. Det starter et fokus på slankekure og deraf udvikles en kraftig kropsfiksering og en indbildt oplevelse af at være ekstra fed, som fuldkommen forvrænger ens selvbillede.

    Man ved også at bulimi er en ”luksussygdom” da den ikke forekommer i u-lande og andre steder hvor man ikke ligefrem har tid til at fiksere på for meget mad, snarere tværtimod.

    Bulimi tips

    De fleste der lider af bulimi, ved egentlig godt at der er noget galt, men de skammer sig ofte over lidelsen, og har svært ved at tale om det, for ikke at nævne at de sjældent går til lægen for at få hjælp.
    Derfor hvis du kender en du mistænker for at lide af bulimi, er det en god ide at snakke med dem om det, blot skal du være forsigtigt med ikke at dømme dem, og være sikker på at du fremstår med den medfølelse der skal være dit udgangspunkt hvis du ønsker at tilbyde din hjælp.

    Er der en i din familie der er under behandling for bulimi, kan du bedst bidrage ved at sørge for at den kostomlægning som bulimikeren skal igennem kommer til at omfatte hele husholdningen så det bliver naturligt og lettere at følge. Det vil så have den positive bivirkning at familien bliver sundere, og hvis det ønskes også klogere på en sund livsstil.

    Bulimi behandling

    Man behandler ofte spiseforstyrrelser som bulimi fra 3 vinkler som er kostvejledning, medicinsk behandling og psyko-terapi.

    Det kan være vigtigt at give kostvejledning, da det at blive rask efter en sygdom som bulimi kan kræve livsstilsændring i stor stil. Derfor er det vigtigt at man forstår hvordan kosten hænger sammen med en sund og almindeligt slank krop. Det kan hjælpe at forstå vigtigheden af tilførslen af vitaminer og mineraler via kosten.

    Den vigtigste behandling vil dog altid være den der foregår hos en psykoterapeut, hvor man vil fokusere på øget selvtillid og selvværd, sådan at man kan få et liv der er knapt så afhængigt af, og påvirket af udefrakommendes meninger.

    Psykoterapeuten vil også fokusere en del af sin behandling på hvad der oprindeligt var årsag til lidelsen, og hvordan man kan udfylde det ”hul” der var årsag til at sygdommen overhovedet opstod.
    Der findes også muligheden for at blive en del af en bulimigruppe sådan at man kan udveksle erfaringer med andre der har samme problem, det kan være en effektiv terapiform, enten som enebehandling eller samtidigt med individuel psykolog terapi.

    Mange psykiatere vil ordinere antidepressiv medicin, mest som et supplement til samtaleterapi, og som et middel til at undgå tilbagefald og dæmpe trangen til overspisning.

    Behandling af Bulimi er mange ting

    Det er vigtigt at forstå at bulimi er en lidelse der opstår i sindet, og derfor skal behandles overvejende med en eller anden form for terapi eller hypnose behandling. Den manglende selvtillid og selvværd indikerer at et godt sted at starte med en behandling af bulimi er den indre dialog. Det handler om at fjerne fokus fra mad og udseende, og dirigere det hen imod at bryde den onde cirkel af perioder hvor man helt undgår at spise for så at indlede et større ædegilde fordi man er ekstremt sulten.

    Der findes også gruppe behandling af bulimi, hvilket ofte arbejder i stil med behandling af alkoholmisbrug som man gør det hos AA (Anonyme Alkoholikere).

    Samtidigt med den terapeutiske behandling kan det være en god ide at bearbejde bulimikerens opfattelse af god ernæring og sunde kostvaner. Nogle konsultationer hos en diætist der sætter kosten i det rette perspektiv, og giver en de værktøjer der gør personen i stand til selv at sammensætte en kostplan der giver ernæring nok og sikrer at man ikke bliver overvægtig.

    Det at kunne styre sin kost uden risiko for overvægt er vigtigt for at få troen på helbredelse tilbage, og alene det at man ikke har behov for slankekure gør at man kan flytte fokus væk fra det oprindelige tankemønster.

    Bulimi kan også i nogle tilfælde med held behandles delvist med antidepressiv medicin, da denne behandling kan dæmpe eller helt fjerne trangen til overspisning i hvert fald for en periode hvor det dermed bliver lettere at behandle.

    Det væsentligste du selv kan gøre hvis du mener at du lider af bulimi, er faktisk at søge hjælp. Bulimi er en sygdom det er svært at komme helskindet igennem uden professionel hjælp, så uanset hvor meget du skammer dig er du nødt til at forsøge at få hjælp, enten igennem din læge eller alternativt hos en terapeut der har gode erfaringer med netop denne sygdom.

    Er du pårørende til en du mistænker lider af bulimi, er det en god taktik at prøve at få en samtale om det. Du skal dog vide at det er ekstremt vigtigt at du tydeliggør for den du taler med at du ikke tager afstand til bulimi under nogen som helst form, og kan du tydeliggøre at du ikke anser det for pinligt eller lignende øger det helt sikkert chancen for at du trænger igennem med dit budskab, og hjælpe personen med at samle modet til at søge hjælp.


    Emner: Sundhed Sygdom | No Comments »

    Kommentarer